speaker-photo

Dr. Alexandru Paziuc

Dr. Alexandru Paziuc este medic primar psihiatru, doctor ├«n medicin─â. Este recunoscut pentru introducerea conceptelor de reabilitare psihosocial─â, asisten╚Ťa comunitar─â psihiatric─â ╚Öi echipa multidisciplinar─â ├«n C├ómpulung Moldovenesc, unul dintre centrele preocupate de reforma s─ân─ât─â╚Ťii mintale din Rom├ónia.

 

Promoveaz─â implicarea beneficiarilor/pacien╚Ťilor ├«n propriul proces terapeutic prin antrenarea acestora ├«n activit─â╚Ťi utile lor ╚Öi comunit─â╚Ťii ├«n care tr─âiesc. A fost implicat ├«n proiecte europene (Pathways to policy in mental health, coordonator na╚Ťional al proiectului HELPS, re╚Ťea european─â de promovare a s─ân─ât─â╚Ťii fizice a reziden╚Ťilor din unit─â╚Ťile de ├«ngrijire psihiatric─â ╚Öi social─â, coordonator al programului PHARE, Alternative comunitare de ├«ngrijire psihiatric─â - echipa mobil─â), a f─âcut parte din grupul de evaluare a prestigioasei reviste The Economist.

 

A fost inclus ├«n programele de burse USAID al Universit─â╚Ťilor George Washington ╚Öi Georgetown din Washington, SUA, ob╚Ťin├ónd titlul de lector asociat.

 

Este pre╚Öedinte ╚Öi membru fondator al Asocia╚Ťiei Rom├óne de Psihiatrie Social─â organiz├ónd ├«mpreun─â cu echipa sa de congrese ╚Öi simpozioane cu participare na╚Ťional─â ╚Öi interna╚Ťional─â cu tematic─â divers─â din domeniul s─ân─ât─â╚Ťii mintale ╚Öi psihiatriei sociale.

 

Militează continuu pentru drepturile beneficiarilor de servicii psihiatrice și pentru instruirea profesioniștilor din domeniu, luptă împotriva stigmatizării și discriminării persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

 

Sus╚Ťine cu t─ârie c─â reabilitarea psihosocial─â este un proces complex ce necesit─â o interven╚Ťie multidisciplinar─â, munc─â ├«n echip─â, ├«n care at├ót profesioni╚Ötii, beneficiarii, familia ╚Öi colectivitatea trebuie s─â conlucreze.

Partea superioar─â a formularului

 

Pentru buna desf─â╚Öurare a procesului de reabilitare ╚Öi recuperare a persoanelor cu tulbur─âri psihice a militat pentru colaborarea ├«ntre institu╚Ťiile statului, asocia╚Ťiile profesionale din domeniu ╚Öi reprezentan╚Ťi ai societ─â╚Ťii civile (ONG, beneficiari ╚Öi familiile acestora).