speaker-photo

Acad. CS. Grad I Dr. Maria Grigoroiu-Șerbănescu

Acad. Prof. Dr. Maria Grigoroiu-Șerbănescu conduce Departamentul de Cercetare Genetică Psihiatrică la Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”,  București.

A absolvit Universitatea din București în 1973 (Facultatea de Psihologie). A lucrat la Institutul de Neurologie și Psihiatrie al Academiei de Științe Medicale (1973-1995) și la Spitalul „Prof. Dr. Alexandru Obregia” (1995-2024)  ca cercetător în genetica psihiatrică și psiholog clinician  parcurgând ierarhia academică până la rangul de cercetător gradul I, echivalent cu rangul de profesor. Între 2007 și 2020 a susținut cursuri de genetică psihiatrică la catedra de psihiatrie din Spitalul Obregia.

A obținut doctoratul la Universitatea București (1982). S-a specializat în genetică psihiatrică în Germania (bursier Humboldt) la Universitatea din Bonn; SUA (bursier Fulbright) la Columbia University, New York;  Franța (INSERM, Paris).

În 1987 a primit Premiul  Academiei Române „Gheorghe Marinescu”. În 2013 a fost aleasă membru corespondent și apoi membru titular al Academiei de Științe Medicale.

În 1998 a fondat Departamentul de Cercetare de Genetică Psihiatrică la Spitalul „Prof. Alexandru Obregia”, București.

Este membru în task force al Societății Internaționale de Genetică Psihiatrică (2013-prezent)  și al secției de genetică al World Psychiatric Association (2019-prezent). Este membru al corpului editorial al Journal of Cellular and Molecular Medicine, Wiley și al Frontiers in Behavioral and Psychiatric Genetics. Face parte din corpul de experți evaluatori ai UEFISCDI.

A publicat 125 articole  în reviste de nivel mondial  (Science, Nature Genetics, Cell, Molecular Psychiatry, Nature, Lancet, Nature Neuroscience,  Nature Communications, American Journal of Psychiatry, JAMA Psychiatry, American Journal of Human Genetics, Biological Psychiatry, British Journal of Psychiatry, Journal of Affective Disorders,  etc.)  și capitole în cărți, cu peste 6500 de citări în Web of Science și 9500 de citări în Google Scholar, indice Hirsch 36. Cercetările sale sunt centrate pe genetica și psihopatologia bolilor afective majore si a tulburarilor alimentare.

Este primul autor al mai multor lucrări publicate în colaborare cu cercetători remarcabili de la  Columbia University, New York, Institut für Humangenetik, Bonn, Zentralinstitut für Seelische Gesundheit, Mannheim (Germania), University College London (UK), Case Western Reserve University, Cleveland (S.U.A.), Universitatea din Zurich, Universitatea din Basel (Elveția), Universitatea din Anvers (Belgia), Universitatea din Poznan (Polonia).

Este citată în peste 40 de tratate de psihiatrie și genetică psihiatrică publicate de edituri precum Oxford University Press; Cambridge University Press; Springer; Elsevier; Wiley; Blackwell; Lippincott, Williams & Wilkins; Routledge; Guilford Press; American Psychopathological Association; American College of Neuropsychopharmacology, etc.

A fost cercetător invitat la University College London, Columbia University-New York State Psychiatric Institute, University of Antwerpen, Case Western Reserve University, Cleveland,  Institut fuer Humangenetik, Bonn, Universitatea din Zurich.

Este membru în consorții internaționale de genomică psihiatrică (PGC, ConLiGen).