speaker-photo

Dr. Bogdana Tudorache

Dr. Bogdana Tudorache

Președinte al Ligii Române pentru Sănătate Mintală

 

Medic primar psihiatru, cercet─âtor ╚Ötiin╚Ťific principal (1975) ├«n cadrul┬áInstitutului de Neurologie ╚Öi Psihiatrie┬ádin Bucure╚Öti, av├ónd dubl─â specializare at├ót ├«n neurologie c├ót ╚Öi ├«n psihiatrie.

├Än 1990 a fost prima specialist─â din psihiatria rom├óneasc─â care a introdus tema s─ân─ât─â╚Ťi mintale ╚Öi a ├«nfiin╚Ťat┬áLiga Rom├ón─â pentru S─ân─âtate Mintal─â (LSRM), milit├ónd pentru protec╚Ťia ╚Öi promovarea drepturilor persoanelor cu tulbur─âri de s─ân─âtate mintal─â, ┬ámodelelor interna╚Ťionale de bune practici ╚Öi sus╚Ťin├ónd diversificarea serviciilor de s─ân─âtate mintal─â. A sprijinit ├«nfiin╚Ťarea┬áCentrului Pilot de Suport Medico-Psihologic "Trepte", a┬áAsocia╚Ťiei ARIPI┬á(prima asocia╚Ťie a beneficiarilor serviciilor de s─ân─âtate mintal─â) ╚Öi a┬áPunctului de informare ╚Öi documentare ├«n s─ân─âtate mintal─â┬áSINAPSE (├«n cadrul┬áSpitalului Clinic de Psihiatrie "Al. Obregia").

Dr. Bogdana Tudorache a colaborat ├«ndeaproape cu┬áMinisterul S─ân─ât─â╚Ťii┬ápe parcursul diferitelor etape ale Reformei ├«n domeniul s─ân─ât─â╚Ťii mintale, f─âc├ónd parte din grupul de speciali╚Öti care au elaborat Legea Promov─ârii S─ân─ât─â╚Ťii Mintale ╚Öi a Protec╚Ťiei Persoanelor cu Tulbur─âri Psihice, a Normelor de aplicare ale acestei legi, a Strategiei ├«n domeniul s─ân─ât─â╚Ťii mintale a Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii ╚Öi a Planului de Ac╚Ťiune pentru implementarea acestei strategii. A reprezentat Rom├ónia ├«n grupurile de lucru din┬áComisia European─â,┬ácoordon├ónd ├«n calitate de expert na╚Ťional numeroase programe ale┬áOMS┬á╚Öi┬áUE, inclusiv cel de monitorizare a implement─ârii┬áDeclara╚Ťiei de la Helsinki┬á╚Öi a Planului s─âu de ac╚Ťiune.