speaker-photo

Prof. Univ. Dr. Doina Cosman

Prof. Univ. Dr. Doina Cosman

 

Este profesor de psihiatrie și psihologie clinică în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, România. Președinte al Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie în perioada 2020 – 2022, în prezent fiind membru al Consiliului Director A.R.P.P. în calitate de Fost Președinte.

Este implicată în cercetarea suicidologiei de peste 20 de ani. A fondat primul ONG în domeniu (Alianța Anti-suicid, 1995) și prima linie de criză din România - Telefonul Verde Anti-suicid: 0800 801 200 (2013). Prof. dr. Doina Cosman este Director General al Alianței Române de Prevenție a Suicidului. A fost mai mulți ani reprezentant național al României în cadrul International Association for Suicide Prevention and Crisis Intervention.

În 2011, a fost distinsă cu Medalia Krepelin-Alzheimer de către Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen, ca recunoaștere pentru meritele sale în cercetarea suicidologiei.

A participat ca cercetător principal din partea României la două proiecte mari finanțate de al Șaptelea Program-Cadru al UE: SEYLE și WE-STAY pentru prevenirea comportamentului suicidar la adolescenții din Europa. De asemenea, este implicată în cercetări privind sănătatea mintală, depresia, dependențele, validarea testelor clinice în limba română și neuropsihologie.

Prof. dr. Cosman are o bogată activitate de publicare în diferite limbi (română, franceză, engleză), fiind autor și co-autor al monografiilor axate pe comportamentul suicidului și sănătatea mintală, cum ar fi: Prevenirea sinuciderii în România (în D. Wasserman și C. Wasserman, ed., Oxford Textbook of Suicidology and Preicide Suicide); Suicidologie (Editura Academică Lambert); Medical Psychology (Polirom), etc. A publicat, de asemenea, peste 80 de articole citate în reviste de prestigiu la nivel internațional (Lancet, 2015; Lancet Psychiatry, 2016, etc.).

În prezent, este redactor-șef al revistei Psihiatru.ro.