Șef Lucrări Univ. Dr. Gabriela Marcu
Șef Lucrări Univ. Dr. Gabriela Marcu
În prezent este lector doctor la Facultatea de Științe Sociale și Umane, Departamentul de Psihologie din cadrul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu și doctorand în domeniul Fiziologie și Neuroștiințe la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" București.
Este membră a Societății Naționale de Neuroștiințe, a Societății Internaționale pentru Neuroreglare (ISNR) și a Organizației Internaționale de Psihofiziologie.
Își desfășoară activitatea de cercetător științific III și coordonează Laboratorul de neuroștiinte aplicate în psihiatrie și Laboratorul de psihofiziologie și neuropsihologie clinică, din cadrul Colectivului de cercetare științifică în neuroștiințe al Spitalului Clinic de Psihiatrie "Dr. Gheorghe Preda" Sibiu.
Este psiholog clinician și deține două formări certificate BCIA în EEG-neurofeedback (obținute la Institute for EEG Neurofeedback, Munchen, Germania și la Boston NeuroDynamics, USA), o formare în Metode avansate de evaluare bazate pe EEG cantitativ (QEEG) și potențialele evocate (ERP) (Munchen, Germania), o certificare în Achiziția, procesarea și analiza semnalelor EEG (Laboratory of Neuropsychophysiology of the Faculty of Psychology and Education Sciences Porto). A fost visiting researcher la Human Information Processing Lab al Facultății de Psihologie din Tampere (Finlanda) și și-a îmbunătățit practica clinică în neurofeedback în Germania (IFEN Neuroscience) si Danemarca (EEGTraining, Aarhus).
Este interesantă cu precădere de cercetarea interdisciplinară, colaborativă și "open science", derulând studii ce pun accent pe: neuromarkeri funcționali pentru psihopatologie (EEG, ERP), eficacitatea terapiilor de neuroreglare (de ex. neurofeedback) în psihiatrie, trauma complexă la adolescenți, luarea deciziei în diverse contexte, etc.
Printre lucrările publicate sau aflate în derulare, se regăsesc: un studiu pilot de validare a unui marker QEEG în depresie (publicat în Frontiers of Psychology, 2023), studii de eficacitate privind neurofeedbackul in depresie și ADHD (în derulare) și studii de replicare de tip multilab (de ex. studii de asociere ale potențialelor evocate cu diverse procese cognitive și afective) (în derulare).